Alkohol a zdrowie [WEB] |
Na początku przedstawię korzystne dla zdrowia właściwości wina, o którym Louis Pasteura powiedział: „wino pełnoprawnie może być uważane za najzdrowszy napój, jeśli używane jest z umiarem”. Oto opisy wpływu poszczególnych gatunków wina na układy organizmu ludzkiego: Wino białe – oczyszcza nerki, lekko pobudza układ nerwowy, sprzyja lepszemu trawieniu. Wino czerwone – poprawia pracę wątroby, zwiększa apetyt, oczyszcza krew, tonizuje układ hormonalny, uspokaja system nerwowy, poprawia procesy oddechowe, obniża ryzyko zachorowania na serce u ludzi z wysokim poziomem cholesterolu. Poniższe informacje będą pożyteczne dla wszystkich tych, którzy piją bez umiaru (szkodzą sobie) i tych, którzy kategorycznie odmawiają spożywania napojów wyskokowych (nie chcą sobie pomóc). Badania na temat wpływu alkoholu na poszczególne układy organizmu, przeprowadzone w różnych krajach świata doprowadziły do następujących wniosków: 1. Wino korzystnie działa na układ nerwowy i aktywizuje pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego. 2. Poprawia trawienie, sprzyjając lepszemu wydzielaniu soku żołądkowego i trawieniu białka zwierzęcego (mięsa i jego pochodnych). 3. Utrzymuje pH soku żołądkowego na normalnym poziomie. 4. Działając na układ pokarmowy przynosi lekką ulgę. 5. Pobudzając komórki wątroby sprzyja odpływowi żółci do dwunastnicy. 6. Dzięki obecności soli potasu (wino, koniak) wywiera diuretyczne działanie na nerki. 7. Pobudzając ośrodki oddechowe, sprzyja lepszej wentylacji płuc. 8. Oddziałując na układ sercowo naczyniowy, wzmacnia naczynia krwionośne ( ponieważ po rozszerzeniu następuje zwężenie, to wspaniały masaż naczyń krwionośnych). 9. Wypłukuje z organizmu produkty toksyczne (truciznę, fenole i indole) 10. Oddziałując delikatnym aromatem, pobudza ośrodki węchowe. 11. Posiada właściwości przeciwtoksyczne i dezynfekujące. 12. Zapobiega nagromadzeniu tłuszczów na ściankach naczyń krwionośnych, co jest doskonała profilaktyką przy schorzeniach naczyń serca. W ciągu ostatnich lat przeprowadzono wiele badań na temat wpływu alkoholu na mięsień sercowy. Według niektórych amerykańskich naukowców każdy napój zawierający alkohol wzmacnia serce. Wśród napojów alkoholowych szczególnymi względami cieszy się czerwone wino, dzięki dużej zawartości w nim przeciwutleniaczy. Ci, którzy wcale nie używają napojów alkoholowych o wiele częściej cierpią na choroby serca. Angielscy i szwajcarscy uczeni doszli do wniosku, że używanie alkoholu w umiarkowanych dawkach o 40% zmniejsza ryzyko zawału serca i o 20% chorób naczyń krwionośnych. Ciekawostka na zakończenie: Osoby aktywne fizycznie i pijące umiarkowane ilości alkoholu żyją statystycznie dłużej niż niepijące - informuje "European Heart Journal". Z kolei osoby które ani nie piją, ani nie ćwiczą są od 30 do 49 procent bardziej narażone na choroby serca zarówno od tych którzy ćwiczą i piją, jak i od tylko pijących lub tylko ćwiczących. źródło: http://biegpozdrowie.blogspot.com/2009/11/alkohol-zdrowie.html |